Handleidingen

Hoe werkt alles?

Als je onze bus huurt krijg je een uitgebreide handleiding mee die van pas kan komen als je met onze Bertus op pad gaat. Elk onderwerp komt voorbij en alles is aangevuld met duidelijke foto’s. We hebben alles zo uitgebreid mogelijk omschreven om het onze huurders zo makkelijk mogelijk te maken, maar als er iets niet duidelijk is, bel ons gerust op! Wij kennen Bertus inmiddels al best wel goed 😉 En geen vraag is raar. Een goede vuistregel die we alvast kunnen meegeven is: wil ’t nie? Forceer ’t nie! Bertus kan veel hebben, maar ook hij kan kaduuk!

De volgende items zijn in de handleiding te vinden:

Uit deze handleiding hebben we ook een aantal onderdelen op film gezet, deze kun je hieronder vinden. Dit vergemakkelijkt de sleuteloverdracht enorm, ten eerste zijn onze huurders dan al wat op de hoogte van hoe de camper er van binnen en buiten uitziet, maar ook kan je in een uur waarin je veel informatie krijgt nooit alles zo onthouden. Deze filmpjes pak je er onderweg gemakkelijk eens bij voor een ‘hoe zat het ook alweer?’-moment.

Koelkast

De koelkast kan op 12 V, 220 V en op LPG gas gekoeld worden. Op 12 V (dus de huishoudaccu) raden we niet aan, de koelkast trekt de huishoudaccu dan erg snel leeg als Bertus niet staat aangesloten op het elektriciteitsnet. Staat hij wel op het elektriciteitsnet dan kan de koelkast net zo goed op 220 V koelen, en op gas werkt hij het allerbeste. We leggen hier uit hoe dit allemaal werkt!

Gasstel

In dit filmpje zie je hoe je het gasstel van Bertus kan gebruiken:

Luifel

Het langste filmpje uit ons assortiment: het opzetten en afbreken van de luifel! Lekker schuilen voor de zon of een klein buitje…

Binnentafel

Zo gebruik je de binnentafel:

Schuifdeur

Zo werkt de schuifdeur van Bertus:

Fietsenrek

Hoe je het fietsenrek gebruikt van Bertus de bus zie je in dit filmpje:

Bed en bank

Bekijk hier hoe je van de bank een bed maakt en vice versa:

Klepuitzetter

Bekijk hier hoe je de ‘klepuitzetter’ gebruikt in onze Bertus! Deze kun je gebruiken voor extra ventilatie als je slaapt, terwijl de achterklep toch nog op slot kan:

Passagiersstoel draaien

Op deze manier draai je de passagiersstoel gemakkelijk om, zodat je een extra zitplaats (of dumpplaats voor kleding, eten of verrekijkers) hebt in het woongedeelte:

Bertus op 220V

In dit filmpje laten we zien hoe je de 220 V kabel, oftewel de blauwe CEE stekker, oftewel de campingstekker, aansluit op het elektriciteitsnet. De meeste campings bieden de optie om stroom af te nemen, je hebt dan deze stekker nodig. Deze ligt in de bak onder de bank. Als de bus aangesloten is op het elektriciteitsnet dan kan je ongelimiteerd gebruik maken van onder andere de verlichting, CD-speler en USB-oplaadpunten.

Schoonwatertank

Hier laten we zien hoe je de schoonwatertank bij kunt vullen. (Maak nooit langer dan 3 dagen gebruik van het water in de tank, vooral bij heet weer!)

Vuilwatertank

Leeg de vuilwatertank regelmatig. Hier zie je hoe!

Diesel tanken

Een instructiefilmpje voor gevorderden! 😉 Hier laten we zien hoe de dop van de dieseltank open en dicht gaat, maar de belangrijkste boodschap is toch wel: tank diesel! Heb je toch per ongeluk benzine getankt? Zet de bus direct aan de kant en bel de pechhulp, de tank zal moeten worden leeggepompt…

Ventilatieroosters

Voor extra ventilatie (zonder dat het kan inregenen en terwijl de camper toch afgesloten kan worden) kun je de raamroosters/ventilatieroosters gebruiken. Hier laten we zien hoe!

Massaschakelaar

Met de massaschakelaar sluit je in één handomdraai de stroom van de startaccu af. Zo zit je nooit met een lege accu, en net zo belangrijk: het is een extra beveiliging tegen diefstal. We stellen het op prijs als jullie de massaschakelaar elke keer willen gebruiken na het rijden! Dank dank 🙂

Zekeringen

Vervang kapotte zekeringen in het woongedeelte op deze wijze:

LPG tanken

In deze video leggen we je uit hoe je LPG moet tanken. De pomp slaat af bij 80%, dit is de vulbeveiliging van de tank, er mag en kan maar 80% in vanwege de veiligheid. LPG kost erg weinig en je kan lang doen met een volle tank, je krijgt van ons dan ook genoeg gas mee voor je vakantie. Mocht je een aantal weken weg gaan heb je misschien weer nieuw gas nodig, hierbij de instructies:

Let op! Onderstaande filmpjes hoef je niet te bekijken als je korter dan 4 weken weg gaat met Bertus. En in alle waarschijnlijkheid heb je ze niet eens nodig; we zorgen zelf dat Bertus met voldoende olie en koelvloeistof is gevuld, bovendien verbruikt Bertus zeer weinig en lekt hij niet. Ook is teveel olie bijvoorbeeld erg slecht voor Bertus! 😉 We willen onze huurders dan ook vriendelijk verzoeken hier niets aan te doen bij korte vakanties.

Koelvloeistof

Controleer op lange reizen regelmatig het koelvloeistofpeil en vul bij indien nodig. In dit filmpje leggen we uit hoe dat gaat met onze camper! Als je maar kort weg gaat (een weekje bijvoorbeeld) met Bertus hoef je dit niet te controleren.

Motorolie peilen

Als je lange ritten maakt met onze Bertus, controleer dan af en toe het motoroliepeil. In dit filmpje leggen we uit hoe! Ben je een midweek weg in eigen land? Dan is dit niet nodig.

Motorolie bijvullen

Volg deze stappen om de motorolie bij te vullen van onze camper. Controleer altijd eerst het motoroliepeil, is deze te laag vul dan eerst een halve liter bij. Controleer dan weer het peil, er mag niet weinig in maar ook niet teveel! We geven dan ook alleen olie mee op ritten van langer dan een aantal weken.